0265-428.403      0265-428.381

  band@cjmures.ro

Biserica de lemn din Oroiu

Biserica de lemn din Oroiu, comuna Band, judetul Mures. A fost edificată în anul 1784.

Are hramul “Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.

Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.

Biserica de lemn din Tipelnic

Biserica de lemn din Țiptelnic, comuna Band, judetul Mures.

Conform șematismului greco-catolic de la 1900, biserica a fost constrută în 1770.

În listele oficiale ale Ministerului Culturii și Cultelor, biserica apare ca fiind edificată, probabil, în 1777.

În ceea ce privește hramul, biserica figurează cu hramuri diferite în funcție de sursa de informație, acesta fiind “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” sau “Schimbarea la Față”.

Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.

Biserica de lemn din Petea

Biserica de lemn din Petea, din localitatea omonimă, comuna Band, judetul Mures a fost construită în anul 1741.

Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice și are hramul “Sfinții Apostoli”

Istan Tau sau “Lacul lui Dumnezeu” (Fantanele)

Cel mai important punct turistic şi care, dacă ar exista în altă ţară europeană, ar fi exploatat la maximum este lacul Istan Tău sau “Lacul lui Dumnezeu” ori “Tăul fără fund”, singurul lac din Europa despre care oamenii spun că ar fi de origine meteoritică. Lacul se întinde pe o suprafaţă de patru hectare şi are propria poveste.

“Noi lăsăm în continuare aşa cum ştie lumea, dar unele documente mai vechi contrazic această ipoteză. Astfel, o poveste spune că în 1853, când primarul Nechifor din Fânaţe pescuia pe lac, s-a pornit din senin o ploaie de meteoriţi care au căzut în lac.O parte din aceştia au şi fost recuperaţi”, spune viceprimarul Bartha Domokos, care susţine astfel existenţa lacului înaintea ploii de meteoriţi”.

Monumentul lui Vlad Dracul din Draculea Bandului

Istoria lui Vlad Tepes este invaluita de mister si legenda, iar adevarul este ca nimeni nu stie unde se termina legenda pentru a lasa loc istoriei.
Fiind un personaj nu numai istoric, ci si literar si folcloric voievodul a fost ales de scriitorul Bram Stoker ca erou principal al romanului sau aparut in anul 1897.

De atunci, Dracula si Transilvania, taramul care adaposteste misteriosul castel plin cu fantome si vampiri undeva in mijlocul padurilor intunecoase, a devenit subiectul a peste 750 de filme, documentare sau nuvele inspirate fiind de romanul scriitorului irlandez.

Se spune ca transformarea lui Vlad Tepes in Contele Dracula insetat de sange se datoreaza faptului ca, potrivit obiceiului in acea vreme, invingatorul unei lupte isi potolea setea band sangele celor invinsi.